Έναρξη εγγραφών 2ου Αγώνα Ορεινού Δρόμου Παλιουρίου

Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Παλιουρίου “Ο Αγ. Νικόλαος”, ο  Κένταυρος Βόλου, η Δ/νση Αθλητισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα  της  ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας και με την υποστήριξη  του ULTRA PELION TRAIL και της Ένωσης Πτυχιούχων Φ. Αγωγής Μαγνησίας καθώς και συλλόγων – φορέων της περιοχής, διοργανώνουν τον 2ο Αγώνα Ορεινού Δρόμου Παλιουρίου στον οικισμό Παλιούρι Διμηνίου. Πολύτιμες υπηρεσίες θα προσφέρει η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας.

  Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 με εκκίνηση και τερματισμό  στο χώρου του Πολιτιστικού- Αναπτυξιακού Συλλόγου  “Ελαιοτριβείο Γαλάνη” στο Παλιούρι Διμηνίου και περιλαμβάνει διαδρομές 10χλμ. και 5χλμ ορεινού δρόμου καθώς και αγώνα για παιδιά δημοτικού. Η διαδρομή του αγώνα είναι αγροτικός δρόμος ανάμεσα σε ελαιώνες, σε υψόμετρο 248μ. και δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Η εκκίνηση του αγώνα των 5 χλμ. θα δοθεί στις 10:30 ενώ των 10χλμ. στις 11:30 της ίδιας ημέρας Ο παιδικός αγώνας θα ξεκινήσει αμέσως μετά την εκκίνηση των 10χλμ. στις 11:40 περίπου.

Το Παλιούρι:

Στα δυτικά της πόλης του Βόλου και σε απόσταση 3 χλμ. από το Διμήνι βρίσκεται εδώ και 200-300 χρόνια ο οικισμός του Παλιουρίου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό, ανάμεσα σε βουνά, το οποίο είναι χτισμένο εξολοκλήρου με πέτρες, που υπάρχουν άφθονες στην περιοχή. Ο οικισμός αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα και εγκαταλείφθηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα .

Ο παλιός οικισμός σήμερα, αν τον δει κανένας από μακριά διατηρεί το χρώμα του και τη φυσιογνωμία του, αν όμως μπει μέσα θα διαπιστώσει ότι είναι πλέον ένας ερειπιώνας με εξαίρεση μερικά κτίσματα, τα οποία είτε έχουν συντηρηθεί είτε έχουν ανακατασκευαστεί, όπως είναι η εκκλησία και τα γύρω της κτήρια, το ελαιοτριβείο Γαλάνη και μερικά σπίτια.

Πρόκειται για ένα σπάνιο ιστορικό οικιστικό σύνολο, λόγω του ιστορικού ενδιαφέροντος που γεννάται από την παλαιότητα των κτισμάτων , την πολεοδομική διάταξη, την ρυμοτομία και από τον ρόλο που έπαιξε ο ίδιος ο οικισμός στην εξέλιξη του τόπου. Αλλά και λόγω της αισθητικής αξίας όσον αφορά στον ρυθμό, τον τύπο και την διάταξη των στοιχείων που το απαρτίζουν εν γένει.

Ο αγώνας εντάσσεται στην προσπάθεια του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Παλιουρίου «Ο Άγιος Νικόλαος», για την ανάδειξη του χωριού αλλά και την διάσωση των εθίμων του. Διοργανώνεται σε ανάμνηση του παραδοσιακού αγώνα δρόμου, παλιού εθίμου, που γινόταν στο πανηγύρι της δεύτερης ημέρας του Πάσχα στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Το έπαθλο σ’ αυτόν τον αγώνα ήταν ένα μαντήλι, μαζί με προσφορές των θεατών. Αγώνες δρόμου με έπαθλο ένα μαντήλι γινόταν τους προηγούμενους αιώνες και γίνονται ακόμη σε πολλά χωριά της Θεσσαλίας, όπως στη Νίκαια και στο Ριζόμυλο.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: www.sdyvkentavros.com/paliouri

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: