Έναρξη εγγραφών 1ου Ορεινού Αγώνα Παλιουρίου – 27 Φεβρουαρίου 2022

Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Παλιουρίου “Ο Αγ. Νικόλαος”, ο ΣΔΥ Βόλου-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, η Δ/νση Αθλητισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η ΕΠΦΑ Μαγνησίας, υπό την αιγίδα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας και με την υποστήριξη του ULTRA PELION TRAIL καθώς και συλλόγων – φορέων της περιοχής, διοργανώνουν για πρώτη φορά αγώνες δρόμου στον οικισμό Παλιούρι-Διμηνίου. Πολύτιμες υπηρεσίες θα προσφέρει η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 και περιλαμβάνει διαδρομές 10χλμ. και 5χλμ. καθώς και αγώνα για παιδιά δημοτικού. Η διαδρομή του αγώνα είναι αγροτικός δρόμος ανάμεσα σε κτήματα με αχλαδιές και ελαιώνες, σε υψόμετρο 200-300 μ.

Η εκκίνηση του αγώνα των 5 χλμ. θα δοθεί στις 10:30 στο χώρο “Ελαιοτριβείο Γαλάνη” του Πολιτιστικού- Αναπτυξιακού Συλλόγου, ενώ για τα 10χλμ. στις 11:30 στον ίδιο χώρο στο Παλιούρι Διμηνίου.

Ο παιδικός αγώνας θα ξεκινήσει μετά την εκκίνηση των 10χλμ.

Το Παλιούρι:

Στα δυτικά της πόλης του Βόλου και σε απόσταση 3 χλμ. από το Διμήνι βρίσκεται εδώ και 200-300 χρόνια ο οικισμός του Παλιουρίου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό, ανάμεσα σε βουνά, το οποίο είναι χτισμένο εξολοκλήρου με πέτρες, που υπάρχουν άφθονες στην περιοχή. Ο οικισμός αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα και εγκαταλείφθηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα .

Ο παλιός οικισμός σήμερα, αν τον δει κανένας από μακριά διατηρεί το χρώμα του και τη φυσιογνωμία του, αν όμως μπει μέσα θα διαπιστώσει ότι είναι πλέον ένας ερειπιώνας με εξαίρεση μερικά κτίσματα, τα οποία είτε έχουν συντηρηθεί είτε έχουν ανακατασκευαστεί, όπως είναι η εκκλησία και τα γύρω της κτήρια, το ελαιοτριβείο Γαλάνη και μερικά σπίτια.

Πρόκειται για ένα σπάνιο ιστορικό οικιστικό σύνολο, λόγω του ιστορικού ενδιαφέροντος που γεννάται από την παλαιότητα των κτισμάτων , την πολεοδομική διάταξη, την ρυμοτομία και από τον ρόλο που έπαιξε ο ίδιος ο οικισμός στην εξέλιξη του τόπου. Αλλά και λόγω της αισθητικής αξίας όσον αφορά στον ρυθμό, τον τύπο και την διάταξη των στοιχείων που το απαρτίζουν εν γένει.

Ο αγώνας εντάσσεται στην προσπάθεια του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Παλιουρίου «Ο Άγιος Νικόλαος», για την ανάδειξη του χωριού αλλά και την διάσωση των εθίμων του. Διοργανώνεται σε ανάμνηση του παραδοσιακού αγώνα δρόμου, παλιού εθίμου, που γινόταν στο πανηγύρι της δεύτερης ημέρας του Πάσχα στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Το έπαθλο σ’ αυτόν τον αγώνα ήταν ένα μαντήλι, μαζί με προσφορές των θεατών. Αγώνες δρόμου με έπαθλο ένα μαντήλι γινόταν τους προηγούμενους αιώνες και γίνονται ακόμη σε πολλά χωριά της Θεσσαλίας, όπως στη Νίκαια και στο Ριζόμυλο.

Πληροφορίες-Εγγραφές: sdyvkentavros.com

Έγγραφές θα γίνονται και στο Αθλητικό κέντρο Νεότητας (Γ. Δήμου με Μεταμορφώσεως) κάθε Τετάρτη 19:00 έως 20:00

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "Αγώνας Παλιουρίου 1os Ορεινός Αγώνας Δρόμου Παλιουρίου εβρουαρίοι 2022 Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 Εκκίνηση 10:30 Διαδρομές: 5χλμ & 10xλμ και Παιδικός Αγώνας Πληροφορίες- Εγγραφές: sdyvkentavros.com Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Παλι ιουρίου "ο Άγιος Νικόλαος" RUNNERS නல Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- -ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ahoses Πολιτισμού ΣΕΓΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ULTRA PELION TRAIL"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: